אודות

היסטוריה


תולדות הספריה


הספריה העירונית של נהריה נוסדה באדר תש"ו, פברואר 1946 ע"י אפרים יואל ז"ל.

תחנותיה:

א.    מגדל המים

ב.    בית וילי כהן (מה שהיה מספרת בליצבלאו בשד' הגעתון)

ג.    בצריף בבית זומרפלד

הספריה בצריף שנות ה-50:

ד.    בית רייך
ה.    בית רייך בידי המועצה המקומית נהריה (27.4.1959)

הספריה העירונית ברח' הרצל 61:

 

מייסד הספריה הציבורית ובית התרבות בנהריה, וממייסדי מועדון רוטרי במקום היה אפרים יואל

מחנך, ספרן ומורה, 1907-1965.

 

בתמונה אפרים יואל וגב' שתיל

 

אפרים יואל גדל בבית ציוני בגרמניה בו למד עברית והתחנך לאהבת האדם והטבע. הוא למד ביולוגיה באוניברסיטאות של ברלין המבורג ומינכן, ותוך כדי כך שימש כמחנך בתנועת הצופים היהודיים "קדימה" ובמוסד הילדים "אהבה" בברלין.

עם עלית הנאצים לשלטון ב-1933, ובאמצע לימודי הדוקטורט שלו,  עלה ארצה ולאחר הכשרה בסמינר בית הכרם בירושלים ופעילות חינוכית כמורה וראש שבט הצופים בבנימינה נשלח ב-1937 לנהריה כמורה שלישי בבית הספר המקומי. בבית הספר הקטן (שהפך יותר מאוחר לבי"ס ויצמן) חינך יואל ילדים ונוער לאהבת הטבע, ובזמנו החופשי ארגן לילדים סיורי טבע וערך בביתו בהתנדבות קונצרטים לילדים ומבוגרים.

בזמן שמרבית התושבים בנהריה דיברו גרמנית ושמרו על התרבות הגרמנית, נאבק יואל בעד השימוש בשפה העברית ובמסגרת זו הקים את הספריה הציבורית תחילה בבית הספר בשנת 1939, ולאחר מכן בשנת 1946 כמוסד נפרד בחסות המועצה המקומית.

אפרים יואל חולל מהפכה בספריות הציבוריות בארץ כאשר, בניגוד לכל הספריות האחרות באותה עת, יזם את הקריאה חינם, איפשר לקוראים  גישה חופשית למדפי הספרים, ודאג לחזות האסתטית של הספרים והספריה.

במקביל הוא פתח לציבור גם אולם קריאה שאפשר לתושבי נהריה נגישות לאוצרות מידע (שכיום זמינים באינטרנט). גם בהיותו ספרן ראה את תפקידו בעיקר כמחנך, ואת הספריה – כמכשיר חינוכי.


בשנות העלייה הגדולה לאחר קום המדינה ביקר יואל במעברה בנהריה כדי לעודד ילדים ובני נוער לקרוא בספריה, והיה מתאים ספרי קריאה לאופיו והעדפותיו של כל קורא. בראשית שנות הששים החל יואל, לראשונה בארץ, גם לתכנן הקמה של אגף מיוחד לילדים ולנוער בספריה.

דלפק השאלה, שנות ה-50


יואל הפך את הספריה לבית תרבות תוסס ומרכז חינוכי על ידי ארגון פעילויות תרבות לקהילה, כקונצרטים, הרצאות וסרטים לימודיים, ושילב בה את המרכזייה הפדגוגית. זו היתה באותה עת הספריה היחידה בגליל המערבי ששרתה את כל ישובי הסביבה.


בכל אותה תקופה חדרו היה "פינת יעץ ותמיכה" לנוער המקומי. כדי לעמוד בקשר בלתי אמצעי עם אנשי מפתח בחברה ובכלכלה בנהריה, שיכולים לעזור לנוער במצוקה ולתמוך בספריה ובבית התרבות, הצטרף יואל למקימי מועדון רוטרי בנהריה ושרת כנשיא המועדון.


ב-1965, לקראת הפתיחה של האגף לילדים ולנוער בספריה, אותו הגה ותכנן, נפטר אפרים יואל בגיל 58.


נכתב ע"י דני יואל

 

תפריט נגישות